Tuurlijk heb je die begroting niet meteen onder de knie

  1. Home
  2. |
  3. Intern nieuws
  4. |
  5. |
  6. Tuurlijk heb je die begroting niet meteen onder de knie

In de ideale wereld kijk je naar je omzet en kosten van het afgelopen half jaar, vermenigvuldig je dat met twee en dan weet je wat je aan het eind van het jaar omgezet hebt. Zo simpel is de theorie. De praktijk is -zoals je als ondernemer weet- wel wat weerbarstiger. Want hoe kun je nu voorspellen wat er het komende half jaar gaat gebeuren? Je hebt toch geen glazen bol?? Toch is dit hét moment om terug en vooruit te kijken! 

Wij adviseren iedere ondernemer om nu de balans op te maken. Zijn de kosten in de eerste 6 maanden hoger uitgevallen dan je had gedacht? Of juist lager? Heb je meer omgezet dan je in gedachten had, misschien minder? En als je inschatting niet klopt, waar komt dat dan door? Misschien heb je kosten die jaarlijks terugkomen (bijvoorbeeld een abonnement) in één keer voldaan aan het begin van het jaar. Of is de omzet veel hoger, omdat je een grote klus voor een groot deel vooruit hebt laten betalen, terwijl het werk nog niet gedaan is. Er kunnen honderden redenen zijn, waardoor jouw inschatting afwijkt van de werkelijkheid. Waardoor je het gevoel krijgt dat je niet weet waar je aan toe bent of waar het het komende half jaar naar toe gaat. Onrust dus! 

Minder omzet?

Wij adviseren altijd een begroting op te stellen. In die begroting verdeel je die eenmalig betaalde factuur voor dat jaarlijkse abonnement over 12 maanden. Dat geeft een reëel beeld en het houdt je boekhouding zuiver. Begroten kan een lastig karwei zijn, dat snappen we. Niemand heeft een glazen bol, dus niemand kan precies zeggen hoe zaken gaan lopen. Als corona ons iets geleerd heeft, is het dat wel. Maar dat is geen excuus! Een begroting maken, dwingt je namelijk om na te denken. Over kosten en over gewenste omzet. Het geeft je een beeld van waar je naartoe werkt en je kunt makkelijker bijsturen als je van de begroting af dreigt te wijken. Als je omzet bijvoorbeeld achterblijft, helpt het om je verwachtingen bij te stellen. Of om mogelijkheden te bedenken om extra inkomsten te genereren. En als je juist boven je begrote omzet uitkomt, is het misschien interessant om nu die investering te doen.  

Altijd lastig

Met een begroting krijg je dus meer zicht en meer grip op je zaak. Het eerste jaar begroten is altijd lastig, je zult er misschien wel met een aantal dingen naast zitten. Dat is niet erg, je wordt er namelijk al doende steeds beter in! En als je die jaarbegroting eenmaal onder de knie hebt, is het tijd om verder te kijken. Een begroting voor de langere termijn, zeg 3 jaar, zodat je ook verder de toekomst in kunt kijken. En makkelijker in kunt schatten of je jouw werk alleen kunt blijven doen bijvoorbeeld. Moet er misschien op termijn een personeelslid komen? Wat zijn dan de kosten? En wat levert het onderaan de streep op? Ondernemen is vooruit kijken. En vooral ook weten wanneer en voor welke zaken je een andere expert inschakelt. Heb je hulp nodig bij het opstellen van je begroting? Wij staan voor je klaar! 

Vorig bericht
Maak het jezelf niet te moeilijk!
Volgend bericht
5 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of opmerking over een van onze services? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op!

Menu